Monday, 7 May 2012

X-CLUSIVE; Arab Saudi Larang Haji Jemaah Malaysia


PK tidak dapat menggambarkan bagaimana sekiranya Kerajaan Arab Saudi melarang rakyat Malaysia dilarang untuk menunaikan Haji dan Umrah di Mekah ekoran sekumpulan aktivitis dikesan menganjurkan perhimpunan haram Bersih 3.0 di Mekah dan Madinah baru-baru ini.  Kerajaan Arab Saudi pernah melarang rakyat dari sebuah negara Islam daripada mengerjakan haji dan umrah selama tiga tahun kerana terdapat rakyatnya yang berdemontrasi di tanah suci itu.

PK melahirkan rasa sedih dan kecewa sekiranya perkara tersebut berlaku.  Semoga Allah Memberkati.


KUALA LUMPUR 6 Mei - Rakyat negara ini berhadapan kemungkinan dilarang daripada mengerjakan haji atau umrah untuk tempoh tertentu selepas sekumpulan rakyat negara ini dikesan menganjurkan perhimpunan haram Bersih 3.0 di Mekah dan Madinah, baru-baru ini.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, sebelum ini, Arab Saudi pernah melarang rakyat dari sebuah negara Islam daripada mengerjakan haji dan umrah selama tiga tahun kerana terdapat rakyatnya yang berdemonstrasi di tanah suci itu.

''Ini kerana pihak berkuasa Arab Saudi cukup tegas dengan sebarang demonstrasi haram dan dikhuatiri tindakan sama turut dikenakan ke atas Malaysia.

''Penganjur perhimpunan itu perlu bertanggungjawab dan berisiko membayar harga yang 'mahal' sekiranya jemaah dari negara ini dilarang mengerjakan ibadat haji dan umrah untuk tempoh tertentu," katanya pada sidang akhbar sebelum mengetuai Konvoi Bermotosikal Sempena Sambutan Hari UMNO ke-66 di sini hari ini.(UTUSAN)

No comments:

Post a Comment